روز نامه این هفته

دریافت نسخه همراه نامه رفسنجان

تبلیغات سایت

اوقات شرعی

20 August 2019
سه شنبه 29 مرداد 1398
18 ذی‌الحجه 1440

آیا می دانید با یددار کردن نمک های تصفیه شده، شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید را از 68 درصد در سال 1368 به 5/6 درصد در سال 1386 کاهش یافته است؟

يد يكي از ريزمغذي‌هاي اساسي است كه با شركت در توليد هورمون تيروئيد در سلامت و اعمال حياتي انسان در دوران جنيني،‌ كودكي و بلوغ اهميت دارد. كمبود يد سبب بروز اختلال وسيعي مي‌شود كه مهمترين آنها اثر مخرب بر توانايي‌هاي ذهني و جسمي افراد جامعه و به خصوص كودكان و نوجوانان است.

شايعترين عارضه كمبود يد در بالغین به صورت گواتر بوده كه با كمبود شديد ید يا اختلال عملكرد غده تیرویید توام مي شود.

میزان ید محصولات کشاورزی بستگی به ید خاک دارد و در اکثر مناطق کشورما، خاک از نظر ید فقیر است. منابع غذایی ید شامل جلبک ها، صدف، ساردین و ماهی های آب شور در کشور ما کم مصرف می شوند. با توجه به فقیر بودن خاک از نظر ید و مصرف کم منابع غذایی حاوی ید، بهترین راه دریافت ید کافی مصرف نمک یددار است.

مقایسه نمک دریا و نمک تصفیه شده یددار

باید خاطر نشان کرد در تصفیه نمک، مواد زاید مثل گچ ، آهک و فلزات سنگین شامل سرب ، آرسنیک که برای سلامتی مضر هستند و عامل سرطانزا شناخته شده اند جدا می شوند ولی در نمک دریا این مواد مضر همچنان وجود دارد و علاوه بر ایجاد بیماری روی جذب سایر ریز مغذیها مانند آهن اثر می کنند و باعث کاهش جذب آن می شوند.

اگر نمک تصفیه شده یددار در بسته بندی مناسب و دور از نور نگهداری شود ید آن پایدار است . و بالعکس نمک دریا منبع خوبی از ید نمی باشد چون در هنگام خشک کردن نمک ، ید تبخیر شده و از دست می رود .

سدیم موجود در نمک دریا و نمک تصفیه شده یددار هر دو باعث افزایش فشار خون می شود. بدین علت توصیه می شود که نمک را کم مصرف کنیم .

یکی از مزایا و خاصیت های خوب نمک تصفیه شده یددار این است که روی طعم و مزه غذا اثری ندارد، اما نمک دریا به خاطر داشتن املاح دیگر روی طعم غذا اثر می گذارد.

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

Back to Top

پیاده سازی و طراحی توسط گروه نرم افزاری آنی